Exekutoři na výletě? Radši ne (Deník 10.2.2014)

12.03.2014 19:03

Praha - Z dvoutisícového nedoplatku se dluh muže ze Světlé nad Sázavou kvůli poplatkům náhle rozrostl na 28 tisíc. Je to jeden z extrémních případů, kam až se může člověk dostat, když je na něho uvalena exekuce. Do takové výše by poplatky mohly vyrůst třeba 
v případech, kdy exekutor při vymáhání dluhu najezdí velké množství kilometrů.

 Odborníci odhadují, že takové cestování exekutorů může dlužníka přijít i na desetitisíce korun. „Odhaduji, že nárůst za cestovní náklady může být v průměru deset tisíc korun," uvedl například ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Odpadly by cesty exekutorů

Těmto nákladům by mohla udělat přítrž takzvaná teritorialita, podle níž by byly případy exekutorům přidělovány podle místní příslušnosti. 
Z velké části by tak odpadly například cesty exekutorů za dlužníky napříč republikou.

Myšlenka místní příslušnosti přitom není nová. Před volbami do sněmovny ji hájili například sociální demokraté, naposledy s konkrétním návrhem novely exekučního řádu přišlo hnutí Úsvit Tomia Okamury. „Zavedení takzvané regionality je nejčistší systémové řešení, jak byznys 
s dluhy skončit," uvedl.

Podle něho některé exekutorské úřady skupují ve velkém balíky exekucí z celé republiky, přičemž exekutor dává prodejcům určitá procenta z vymožených částek.

„Samozřejmě je tím pádem v současnosti velký tlak, aby se exekuce prodražila na maximum, tedy aby exekutor sedral 
z dlužníka co nejvíc peněz," doplnil šéf hnutí.

Politická vůle

Bojovníci proti dluhům po takové novele volají už delší dobu. „Každý rozumný člověk s tím souhlasí. Musí k tomu být ovšem politická vůle, tu ale člověk nevidí," řekl Skalický.

O místní příslušnosti několik let debatují sami exekutoři. Například přerovský exekutor Tomáš Vrána před časem 
v Konkursních novinách argumentoval tím, že vymahatelnost práva je veřejným statkem. „Jestliže ji před rokem 2001 nedokázal stát věřitelům efektivně zajistit sám, pak nechť jim alespoň garantuje, že si mohou onu vymahatelnost zajistit tím, že svoji pohledávku svěří kterémukoli soudnímu exekutorovi na území ČR, jemuž věří, že pohledávku dokáže vymoci tak, jak mu ukládá exekuční řád, tedy rychle
a efektivně," namítal.

Pracovní skupina

Po místní příslušnosti však volá i stále více exekutorů. „Mají-li soudní exekutoři jako samostatná právnická profese přežít, musí být organizováni teritoriálně," oponovala exekutorka Jana Tvrdíková, která dříve vedla Exekutorskou komoru ČR.

Ta už sestavila pracovní skupinu expertů. „Vypracovávají studii k jednotlivým verzím takzvané teritoriality, jež je alternativním režimem ke stávající celorepublikové působnosti 155 exekutorských úřadů v Česku," dodala.

Počet exekucí klesá. Zatímco v roce 2011 jich soudy nařídily 936 tisíc, loni 714 tisíc. „Letos navíc očekáváme další pokles," řekl nový prezident exekutorské komory David Koncz.