S novou vládou vzrostly šance na omezení působnosti exekutorů (EURO 9.2.2014)

08.03.2014 12:09

S novou vládou vzrostly šance na omezení působnosti exekutorů

9.2.2014 15:36   |  Mezi českými soudními exekutory se znovu rozproudila debata o zavedení územní působnosti jejich úřadů. Jednotliví exekutoři by tak měli omezené působiště na region, například na soudní obvody. V současnosti mohou působit na celém území ČR a navzájem si konkurují. Těží z toho hlavně největší exekutorské úřady, které zaměstnávají přes stovku lidí a vymáhají dluhy i ve vzdálených lokalitách. Naopak v nevýhodě jsou dlužníci, kteří musejí často komunikovat napříč státem.

Zástupci menších a středně velkých exekutorských úřadů vytvořili minulý týden platformu, která vyzvala k zavedení regionální působnosti neboli teritorialitě. Iniciativa považuje nevázanost exekutorů za hlavní nešvar povolání. „Exekutoři nesmějí být vzájemně si konkurujícími podnikateli usilujícími o získání co nejvíce exekucí,“ píše se v prohlášení platformy, které obdržel server e15.cz. Podle signatářů by soudy měly rovnoměrně přidělovat agendu exekutorům sídlící v příslušném obvodě.

Velkým exekutorům se teritorialita pochopitelně nezamlouvá. Také vlivem jejich lobbování už jednou neprošla parlamentem. Současný ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier chtěl v roce 2012 zahrnout územní působnost do velké novely exekutorského řádu formou senátorského návrhu. Poslanecká sněmovna ale jeho předlohu neschválila. Velké exekutorské úřady se nyní stavějí znovu proti. Nahrává jim, že mají dobré vztahy na některé politiky a silné slovo ve vedení Exekutorské komory.

U nové vládní koalice by místní omezení pro exekutory přesto mohlo projít. Kromě ČSSD myšlenku podporuje i ministryně spravedlnosti Helena Válková, nominovaná hnutím ANO. A nápadu překvapivě chytilo i opoziční hnutí Úsvit Tomia Okamury, které ještě na začátku roku požadovalo navrácení exekutorského povolání pod soudy. Podle poslaneckého návrhu Úsvitu by se exekutorské úřady vázaly na krajské soudní obvody.

Většina z více než 150 nynějších soudních exekutorů působí ve svých úřadech od roku 2001, kdy vstoupil do účinnosti exekutorský řád. Exekutory jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti na návrh Exekutorské komory. Nad činností exekutorů dohlíží kromě jejich stavovské organizace také ministerstvo spravedlnosti a soudy, kárné žaloby řeší Nejvyšší správní soud. Exekuce je vždy zahajována soudem na návrh věřitele.